Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Taxe PFA 2024: baza de calcul privind CASS si exceptii 


de Redactia PortalPFA la 24 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA 2024: baza de calcul privind CASS si exceptii 
Referitor la Legea 296/2023 privind CASS pentru PFA, IF, profesii liberale, specialistul nostru va raspunde detaliat la urmatoarele intrebari:


1. Ce suma la CASS ar trebui sa achite pentru anul 2024 o PFA daca are venituri zero sau activitatea suspendata in 2024?

Mentionam ca nu se incadreaza la exceptii si nici nu are alte venituri in 2023 (salarii, chirii, investitii, drepturi de autor etc.).

2. Se poate face suspendarea unei profesii liberale la ANAF si in ce conditii?

Taxe PFA 2024: baza de calcul a CASS

Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an

Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii, CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.

De exemplu, daca venitul net este de 1000 lei se datoreaza 100 lei CASS.

Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.

Exceptiile sunt urmatoarele:

In cazul veniturilor obtinute de PFA sau din profesii liberale mai mici de 6 salarii, nu se datoreaza CASS la plafonul minim de 6 salarii daca titularul de PFA/persoana ce obtine venituri din profesii liberale (avocat, notar etc.) se incadreaza la urmatoarele cazuri:
- calitate de salariat
- ca urmare a obtinerii de alte venituri pentru care s-a platit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii.

Nu sunt obligati la plata CAS de catre contribuabilii impusi in sistem real care estimeaza si realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul (39.600 lei in 2024 daca se mentine un salariu minim de 3300 leisi in 2024).

Incepand cu 2024, pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plati CASS separat.

Suspendare activitate PFA

Suspendarea activitatii unei PFA reprezinta incetarea temporara a activitatii economice. Acest lucru presupune faptul ca in toata aceasta perioada nu mai exista activitate economica, venituri, nu se mai emit facturi.

La Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) documentele necesare pentru inregistrarea intreruperii activitatii se gasesc accesand urmatorul link:
https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-fizice/ghid-suspendare-activitate-pfa-ii-si-if

Se procedeaza la depunerea Declaratiei unice in termen de 30 zile de la data suspendarii activitatii prin completarea corespunzatoare a casetei II.1.1.A.9.Data suspendarii activitatii cu data suspendarii temporare a activitatii, dar si in vederea in vederea recalcularii platilor anticipate.

La suspendarea activitatii, PFA trebuie sa declare acest lucru si prin formularul 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere".

Astfel, in conformitate cu Instructiunile de completare ale Declaratiei 070 in cazul suspendarii activitatii se completeaza la Sectiunea VI. DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI rd. 1. SUSPENDARE TEMPORARA.

Asadar, la ANAF, PFA va depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la suspendarea activitatii.II va rectifica Declaratia unica 2022-2023 si va preciza la capitolul II de venit estimat a se realiza in 2023 ca isi inceteaza activitatea pe ZZ.LL.2023.

Codul fiscal ii da dreptul sa recalculeze venitul net datorat pentru 2023.

Inactivitatea temporara in cazul unui PFA se face potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare, in cazul contribuabililor/platitorilor, persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale.

Intreruperea temporara a activitatii nu poate depasi 3 ani de la data inscrierii mentiunii in registrul comertului si instiintarii organelor fiscale.

Suspendarea produce efecte de la data depunerii cererii de suspendare a activitatii de catre intreprinderea individuala. Registrul comertului emite, pe langa decizie, si un certificat constatator prin care se evidentiaza inactivitatea temporara a societatii. Inactivitatea temporara trebuie inregistrata si la Administratia Financiara.
Pe perioada suspendarii PFA poate efectua cel mult operatiuni de incasari si plati.

In perioada in care si-au suspendat activitatea,PFA urile nu mai pot desfasura activitatea pentru care s-au autorizat, deci nici nu mai pot emite facturi.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.91 din 93 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016